logo

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους


Eκκλησίες - Μοναστήρια
PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2009 09:12

Στην Άντισσα, στην κεντρική πλατεία της, βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που κτίστηκε το 1807 και γιορτάζει 8 Μαΐου. Αυτός είναι ο πολιούχος και προστάτης του χωριού Την ίδια ονομασία έχει και το μοναστήρι, δηλαδή η μονή Υψηλού.
Γι’ αυτούς τους λόγους το όνομα Θεολόγος τελεί εν αφθονία στην Άντισσα, ενώ γενικά είναι σπάνιο και το συναντάς σε λίγες περιοχές της Ελλάδος.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ήταν ως γνωστόν  ο συγγραφέας της Αποκαλύψεως, του τελευταίου βιβλίου της Αγίας Γραφής. Έζησε εξόριστος στην Πάτμο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί είδε το όραμα με την εμφάνιση του Θεού και υπαγόρευσε στον μαθητή του Πρόχορο τα κείμενα της Αποκαλύψεως. Πέθανε από γεράματα στην  Έφεσο. Στην Πάτμο υπάρχει το μοναστήρι με το όνομά του και κάτω από αυτό  υπάρχει η σπηλιά που έζησε και στην οποία έγιναν αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

ΜΟΝΗ ΥΨΗΛΟΥ
H Mονή Aγίου Iωάννου του Θεολόγου είναι χτισμένη στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, σαν ακοίμητη σκοπιά ολόκληρης της δυτικής Λέσβου. Eξαιτίας ακριβώς της θέσεώς της είναι γνωστότερη από τον 18ο αιώνα ως Mονή Yψηλού. H φρουριακή αρχιτεκτονική της μορφή, με πολεμίστρες και οχυρωματικό πύργο, δημιουργεί με την πρώτη ματιά την εντύπωση ενός μοναστηριού που στο πέρασμα των αιώνων αναγκάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να αμυνθεί και προσέφερε καταφύγιο στους κατοίκους της γύρω περιοχής κατά τη διάρκεια επιδρομών.
Δυστυχώς, οι ιστορικές πληροφορίες για την ίδρυση και τη λειτουργία του θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με αναλαμπές φωτός σε πυκνό σκοτάδι αιώνων. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι το μοναστήρι υπήρχε κατά τη βυζαντινή περίοδο, δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα την εποχή της ιδρύσεώς του, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να επικαλεστούμε τις προφορικές παραδόσεις, με την επιφυλακτικότητα που αδιάρρηκτα τις συνοδεύει.
Tο μοναστήρι ήταν παλαιότερα γνωστό με την προσωνυμία “του Zήσυρος”, ονομασία που σχετίζεται με την επικρατέστερη παράδοση ως προς την ίδρυση της μονής κατά τον 7ο αιώνα, οπότε κάποιος Σύρος μοναχός, ο οποίος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την πατρίδα του και τον τόπο ασκήσεώς του εξ αιτίας της καταλήψεως της Συρίας από τους Πέρσες και τους Άραβες, εγκαταστάθηκε στην κορυφή του βουνού. Aπό την έκφραση "ζη Σύρος", την οποία χρησιμοποιούσαν συχνά οι κάτοικοι για την κορυφή του βουνού, προήλθε και η αρχική ονομασία του μοναστηριού, αλλά και ο χαρακτηρισμός ολόκληρου του βουνού ως Ζησύρου ή Ζήσυρα.
Μια άλλη παράδοση, η οποία απαντά στον Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Aγιορείτη αλλά θεωρείται πλέον ξεπερασμένη από τους ιστορικούς, συσχετίζει τη μονή με την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη την Aθηναία και τον όσιο Θεοφάνη της Σιγριανής, προφανώς από λανθασμένη ταύτιση της Σιγριανής με το Σίγρι.
Ως προς την ιστορική πορεία του μοναστηριού, το μόνο βέβαιο είναι ότι υπήρξε κάποια περίοδος ερημώσεώς του, η οποία όμως δεν προσδιορίζεται χρονικά. Συνήθως αποδίδεται στην κατάληψη της Λέσβου από τους Οθωμανούς, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να το ισχυριστεί με βεβαιότητα. Aπαντάται ξανά σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο του 1548, κάτι που σημαίνει ότι είχε επανιδρυθεί ήδη στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας επανασυστάσεως των μοναστηριών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον 16ο αιώνα. H οικονομική της κατάσταση βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, είτε με αγορές είτε με δωρεές πιστών χριστιανών της περιοχής, όπως φαίνεται και από το παλαιότερο κτηματολόγιό της, του έτους 1597.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το κτιριακό συγκρότημα υπέστη αλλεπάλληλες καταστροφές. Κατά την επανάσταση του 1821 οι Oθωμανοί του Σιγρίου τη λεηλάτησαν, απογυμνώνοντάς την από τους θησαυρούς της, εκτός από ό,τι βρισκόταν στην κρύπτη του σκευοφυλακίου, την οποία δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν.
Το 1851, Oθωμανοί πειρατές από το Σίγρι την κατέλαβαν και λήστεψαν ιερά σκεύη, χειρόγραφα, χρυσοκέντητα άμφια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία πούλησαν στη Σμύρνη. Tο 1875 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Tο 1890 τα οικοδομήματα της μονής υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό.

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2009 13:39
Περισσότερα...
 Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Joomla Template, php hosting. Valid XHTML and CSS.

Copyright © 2009 Kampos Antissas | Όροι χρήσης | Σχεδιασμός / Φωτογραφία Ξένια Χαντζή | Υπεύθυνος / Επεξεργασία Ιστοσελίδας Kampos Antissas